Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hálózati (UTP) kábelek

Az UTP kábelekkel tudjuk fizikailag csatlakoztatni eszközeinket egy routerhez vagy switch-hez, ezáltal gyors, stabil internet hozzáférést biztosítva számukra. Amennyiben hálózaton keresztül szeretnénk nyomtatni, azt is UTP kábellel tehetjük meg azokkal a nyomtatókkal, ahol a gyártó ezt N betűkóddal jelezte a termék nevében. 
Rendezés:
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird UTP patch kábel, CAT5.E, 10 m

1.490 Ft (1.173 Ft + ÁFA)
1
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 20 méter

2.490 Ft (1.961 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 1 méter

490 Ft (386 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 2 méter

590 Ft (465 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 3 méter

790 Ft (622 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 5 méter

1.090 Ft (858 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 10 méter

1.490 Ft (1.173 Ft + ÁFA)
Raktáron
Várható szállítás: 2024. április 16.

Gembird CAT6 UTP kábel, 15 méter

1.990 Ft (1.567 Ft + ÁFA)

Milyen eszközöknél lehet hasznos egy UTP kábel használata?

Ma már sok elektronikai eszközön található vezeték nélküli/wifi csatlakozó, de a folyamatos, stabil adatkapcsolathoz erősen javasolt inkább UTP kábellel csatlakoztatni őket egymáshoz, ahol csak megtehetjük. Ha például számítógépünk két szobával messzebb van a routertől, akkor nem biztos, hogy komfortos lesz átvezetni az UTP kábelt a fél házon, ám összességében még így is megérheti, hiszen ahogy ezt megtesszük, a hálózati kapcsolat sokkal gyorsabb és stabilabb lesz. 

A legtöbbször hálózatra csatlakoztatott eszközök egy átlagos háztartásban:

Asztali számítógép, laptop - asztali számítógépnél kevésbé, de laptopnál már hozzászokhattunk a vezeték nélküli hálózat kényelméhez: a laptoppal dolgozhatunk asztalnál, a kanapén vagy épp a teraszról, de ha azt tapasztaljuk, hogy az adatátvitel rendszeresen lassú vagy rosszabb esetben meg is szakad, akkor 2 módon háríthatjuk el a problémát: vagy közelebb kerülünk a routerhez vagy UTP kábellel csatlakozunk rá. Ha számítógépeden nem található ethernet port, egy megfelelő ethernet adapterre van szükséged, hogy vezetékes hálózatra tudj csatlakozni. 

Okostévé - a mai tévék nem csak a saját szoftverüket frissítik az internet segítségével, az egyre népszerűbb streaming szolgáltatók is rengeteg adatot mozgatnak így: egy 1080p felbontású, jó minőségűnek mondható HD videó nagyjából 3 GB adatot jelent óránként. Ha a streamelt filmek sokszor állnak meg tölteni (buffering) vagy rendszeresen törik, "kockásodik" a kép (ilyenkor a szoftver átmenetileg szándékosan lerontja a képminőséget, hogy kevesebb adatot kelljen továbbítania a hálózaton), akkor próbáld meg UTP kábellel csatlakoztatni a TV-t és a routert, valószínűleg meg fog oldódni a probléma. Ügyelj rá, hogy egyes TV-k menüjében külön be kell állítanod, hogy a TV wifi-n vagy ethernet-en keresztül csatlakozik az internethez, UTP kábel használatakor az utóbbit kell választanod.

Videójáték konzol - ahogy filmeket is egyre többször online nézünk, ugyanilyen trend figyelhető meg a videójátékoknál is. A lemezes játékok értékesítési aránya évről évre csökken a digitálishoz képest (ha valaha csodálkoztál azon, hogy a nagy konzolgyártók miért gyártanak eleve lemezmeghajtó nélküli gépeket, hát ezért), a streaming-hez hasonló havidíjas játékelőfizetések lassan a konzolok alapfelszereltségévé válnak. Egy átlagos játék 10-30 GB is lehet, és akkor még nem beszéltünk a multiplayer és a felhőalapú játékokról, amiknél elengedhetetlen a folyamatosan stabil adatkapcsolat.

Nyomtató - ha a nyomtató rendelkezik ethernet csatlakozóval, egy UTP kábellel ráköthetjük a routerre, így például egy irodában minden számítógépről nyomtathatunk, ami a nyomtatóval azonos hálózatra csatlakozik.

A technológia határai

Az UTP kábeleket 100 méter hosszúságig tudjuk gondtalanul használni.

A kábeleket a kialakításuk szerint CAT osztályokba sorolják, melyek egyből jól jelzik az átviteli sebességük elméleti maximumát. A régebbi szabványokkal nincs értelme túl sokat foglalkozni, a kereskedelmi forgalomban már csak nagyon nehezen fellelhető CAT5 kábelek maximum 100 Mbit/s adatátvitelre voltak képesek, a CAT5e és CAT6 kábelek már 1000 Mbit/s továbbítására is alkalmasak. Mivel nem jelentenek túl nagy kiadást, minimum CAT5e kábel beszerzését javasoljuk, illetve célszerű az otthon használt CAT5 kábeleket is gyorsabbra cserélni. 

Fontos megemlíteni, hogy az elektronikai eszközök jelentős része (például sok okostévé) korlátozza az adatátviteli sebességet, így előfordulhat, hogy bár a kábel többre is képes volna, a csatlakoztatott eszköz csak a töredékét használja ki. Erről pontosabb információt az eszközeid felhasználói kézikönyveiből kaphatsz. 

 

UTP kábelek a stabil adatkapcsolathoz 

Az UTP kábelek töretlen érdeklődésnek örvendenek. Nem véletlen, hiszen a mai, vezeték nélküli világunkban még mindig szükség van a stabil adatkapcsolatot biztosító kábel típusokra. Vannak esetek, amikor a kábel alkalmazása kényelmetlen lehet vagy az elvezetés okoz problémát. Ilyenkor célszerű átgondolni, hogy megfelelő adatkapcsolat alakítható-e ki nélküle. Ha ez utóbbi hagy maga után némi kívánnivalót, akkor hasznos inkább a tényleges kábel alkalmazásában gondolkodni. 

Mire jók az UTP kábelek? 

Tulajdonképpen mindenre. Kis túlzással állíthatjuk, hogy az UTP kábelek a számítógép, a laptop, az okostévé, a nyomtató, sőt, a játékkonzolok esetében egyaránt kitűnő szolgálatot tesznek. A hiba minden esetben az szokott lenni, hogy a vezeték nélküli megoldások nem biztosítják a megfelelő adatsebességet, így egy-egy készülék használata lassulhat. Ez a felhasználói élményt jelentősen csökkentheti, ám a hagyományos kábeles megoldáshoz visszatérve, azonnal megoldódni látszik a helyzet. 

Az UTP kábelek segíthetnek a routerhez való csatlakozásnál, itt gyakran nélkülözhetetlen segítőtársnak bizonyulhatnak. Az okostévé esetében a megfelelő beállításokkal és a kábeles kapcsolattal megelőzhető a kockás kép és az élvezhetetlen műsor. Hasonlóképp elmaradhatatlan a stabil netkapcsolat akkor, ha streaming vagy felhőalapú játékokról van szó. Webáruházunkban többféle hosszúságú kábellel találkozhatsz, így közöttük biztosan megtalálod az ingatlan elrendezésének és az alkalmazás módjának egyaránt megfelelő típust. Tedd stabillá az online kapcsolatot!