Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Merevlemez házak

A merevlemez házakkal megóvhatjuk adattárolóinkat a mindennapi koszolódástól és sérülésektől, valamint rajtuk tárolt adatainkat könnyen elérhetővé tehetjük egy megfelelő adatkábel segítségével. Vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizd az adattárolód csatlakozóját (például SATA, M.2), mert ennek megfelelően kell házat választanod hozzá.

Az adatátviteli sebességet az USB csatlakozó típusa határozza meg, ma már azt javasoljuk, USB 3.0-nál lassabb eszközt ne vásárolj, ellenkező esetben adataid másolása egyik eszközről a másikra lényegesen tovább tarthat.

A beépítő kereteket laptopokba tudod beszerelni az optikai meghajtó (pl. DVD olvasó) helyére, ezáltal kibővítve a tárolókapacitást egy újabb merevlemezzel vagy SSD-vel. A legnépszerűbb típusok a 9,5 mm és 12,7 mm magasságúak, a megfelelő méret kiválasztásához egyszerűen mérd meg a laptopodban található lemezmeghajtó magasságát.
Rendezés:

Miért éri meg beépítő keretet vásárolni laptopodhoz?

Bár megvoltak a maguk évei, a lemezes adattárolók ideje mára leáldozott. Ha te is azt tapasztalod, hogy évek óta nem is találkoztál CD vagy DVD lemezzel, viszont egyre szűkösebben férsz el laptopod merevlemezén, akkor számodra is jó alternatíva lehet egy beépítő keret vásárlása. A képlet egyszerű: a laptopban lévő optikai meghajtó helyére egy merevlemeztároló kerül, amibe akár egy SSD meghajtót is szerelhetsz, így nem csak extra tárhelyhez jutsz, de adott esetben az olyan rendszerműveletek is villámgyorsak lesznek, mint a gép betöltődése bekapcsolás után. Egy biztos: ha egyszer átálltál HDD-ről SSD-re, akkor nincs visszaút, később nem fogod beérni lassabb eszközzel, a sebességbeli különbség már-már nevetséges a két technológia között. 
A keskenyebb készülékekbe általában 9,5 mm, vastagabb társaikba pedig 12,7 mm magasságú keretre van szükség, ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább mérd meg az optikai meghajtód magasságát még a vásárlás előtt. Arra is ügyelj, hogy SATA-s kerethez SATA-s adattárolót vásárolj, eltérő csatlakozással (pl. M.2) nem fogod tudni együtt használni eszközeidet. 

Mikor van külső merevlemez házra szükséged?

Ha eleve hordozható merevlemezt vásároltál, akkor az már gyárilag egy védőtokban, azaz házban van. Ez elegendő arra, hogy az alapvető fizikai sérülésektől védje az eszközt, illetve a mellé kapott adatkábellel adataidat bármikor el tudod érni róla például egy laptopról. Ha viszont a merevlemez, egyéb ismert nevén winchester csak kiszerelésre került egy számítógépből (például nagyobbra cserélted), és adataidat továbbra is el szeretnéd érni róla, akkor egy merevlemez házba kell beszerelned, így gyakorlatilag pontosan úgy használhatod, mint a korábban említett hordozható merevlemezt.

Bár ma már kevésbé divatosak, jó ha tudod, hogy 3,5" méretű winchestert nem tudsz 2,5"-es házba szerelni, hiszen fizikailag nem fér el benne. Vásárláskor itt is fontos odafigyelned rá, hogy a merevlemez és a ház csatlakozója ugyanolyan szabványú legyen.