Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőpapírok

A hőpapírok, másik ismert nevükön thermál papírok olyan tekercselt kialakítású termékek, melyeket jellemzően online pénztárgépekhez, bankkártya terminálokhoz szoktunk használni például nyugták kinyomtatásához. Használatához nem szükséges külön tintapatron vagy egyéb festék, nyomtatáskor az eszközökben található nyomtatófej hevíti fel a papírt a megfelelő hőfokra, ezáltal a nyugták, blokkok nyomtatása lényegesen gyorsabb is. Mivel hőre kimondottan érzékenyek, laminálásuk csak hideglaminálásos eljárással kivitelezhető, a meleglaminálás olyan magas hőfokon történik, hogy a folyamat végére a hőpapírra nyomtatott adatok egyszerűen eltűnnének.

Minden nálunk megrendelhető hőpapír BPA mentes anyagból készült és a NAV által előírt hátlapnyomattal került forgalomba.
Rendezés:

Mik azok a BPA mentes hőpapírok?

A BPA, hosszabb nevén a biszfenol egy műanyaggyártásban előforduló adalékanyag, melynek használata emberre és a természetre egyaránt káros hatásai miatt egyre inkább visszaszorult minden iparágban. A régebbi gyártású hőpapírok egyik alkotóeleme volt, de napjainkban a komolyabb papírgyártók érthető okokból mellőzik az alkalmazását.

Mit jelentenek a hőpapírok méretjelzései?

Nem minden hőpapír használható minden hőnyomtatóval, ezért mindig a megfelelő méretű terméket kell megvásárolnunk. A termék mérete 3 számból tevődik össze: a szalag szélessége miliméterben megadva (jellemzően valahol 30-110 mm között), a szalag hosszúsága folyóméterben megadva (általában 10-50 fm között) és a cséve, azaz a szalag közepén lévő kemény karton tekercs átmérője, ez jellemzően 12 mm. 

Ha például egy bankkártya terminálban a szalag a szélességét tekintve el is fér, de nem tudod lecsukni a nyomtatófedelet, akkor valószínűleg túl nagy fm méretű, ezáltal túl vastag tekercsű papírt vásároltál.

Mit kell szerepeltetni a hőpapírok hátoldalán?

Az aktuális jogszabályok szerint a hőpapír hátlapján szerepelnie kell az alábbi adatoknak:

  • a termék szavatossági ideje
  • a termék gyártója
  • a termék tárolására és felhasználására vonatkozó tájékoztatás